Rozmarín - morská rosa zo Stredomoria
Rozmarín lekársky
Rosmarinus officinalis
Rozmarín je veľmi obľúbená bylinka najmä v gastronómii Talianska a Francúzska. Zaujímavým spôsobom dochucuje jedlá a dodáva im nezameniteľnú arómu a nádych mora. Zoznámte sa s touto bylinkou, ktorá nám dáva množstvo užitočných látok, najmä éterických olejov, priaznivo pôsobiacich na naše zdravie...
Ako vyzerá rozmarín?
Rozmarín je stálozelený polokrík z čeľade hluchavkovitých, ktorý dorastá do výšky 10 - 50 cm, má charakteristické úzke kopijovité listy, zvrchu tmavozelené a zospodu plstnanté bielosivé. Kvety rozmarínu sú svetlofialové alebo biele, ktoré kvitnú zväčša v máji až začiatkom leta. Celá rastlina má jemnú gáfrovú vôňu. Rozmarín pochádza zo Stredomoria, preto je veľmi obľúbenou koreninou v Taliansku a v iných prímorských krajinách. Latinský názov Rosmarinus má pôvod v latinských slovách ros a marinus, čo v preklade znamená morská rosa.
Pestovanie a rozmnožovanie
Rozmarínu sa najlepšie darí v mierne suchej, vápnitej pôde na chránenom mieste. Rozmnožuje sa neskôr na jar alebo v lete vegetatívne odrezkami, ktoré sa sadia do vopred pripravenej hriadky (odrezky sa v dobrej pôde hneď zakorenia). Vo veľkom sa pestuje zo semien, ktoré sa sadia do pareniska. Rozmarín neznáša príliš mnoho slnka ani vody a je veľmi citlivý na mráz.
Zber rozmarínu v lete
Z rozmarínu sa zbierajú listy, prípadne aj zelené (nedrevnaté) výhonky. Listy sa odstránia z konárikov a od nečistôt. Listy rozmarínu sa sušia pri teplote do 35 °C (silicová droga), schnú pomaly. Uchovávajú sa v dobre uzatvorených nádobách, chránené pred slnkom a vlhkom.
Obsahové látky
Rozmarín obsahuje éterické oleje (silice - gáfor, kamfén, limonén, borneol a cineol), triesloviny, horčíny, živicu, saponíny.
Liečivé vlastnosti rozmarínu
Rozmarín podporuje trávenie, má dezinfekčné účinky, podporuje prekrvenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú činnosť. Používa sa v tradičnej čínskej medicíne ako účinná bylinka na posilnenie mozgu - obsiahnuté éterické oleje stimulujú jeho činnosť. Rozmarín pomáha proti nadúvaniu a pri zníženom tlaku krvi (najmä čestvé listy, nalačno požuť 4-8 ks alebo vo forme medicinálneho vína). Zvonku natieraním liehovým roztokom rozmarín pomáha pri reume alebo pri zápale sedacieho nervu.
Kúpeľ z odvaru rozmarínu má osviežujúce účinky a čistí póry. Silný odvar sa môže použiť na čistenie prevažne mastnej pleti, na ekzematickú pokožku, rany a pomliaždeniny.
Rozmarínový olej sa často používa v aromaterapii. Potieranie pokožky rozmarínovým olejom či tinktúrou zlepšuje jej prekrvenie a uvoľňuje stuhnuté svaly a kĺby. V kozmetike sa pridáva do vlasových toník, mydiel, voňaviek a niektorých ústnych vôd.
Využitie rozmarínu v kuchyni
Rozmarín sa používa pri príprave jedál z bravčového, teľacieho alebo jahňacieho mäsa, najmä v kombinácií s vínom. Ak sa ako korenina používajú sušené listy rozmarínu, je dobré ich najprv rozdrviť, pretože majú pevnú štruktúru a vcelku môžu v hotových jedlách pôsobiť rušivo. Rozmarín je výbornou koreninou aj na ryby a je obľúbený najmä v talianskej a francúzskej kuchyni, známy ako súčasť provensálskeho korenia. Dodáva jedlu zaujímavú príchuť. Je tiež súčasťou mnohych bylinných likérov. Na juhu Európy je veľmi obľúbené rozmarínové víno (20 g bylinky sa naloží do 1/4 l dobrého vína a maceruje sa). Dá sa piť samostatne aj ako čaj. Maximálna denná dávka by nemala presiahnuť 1,5 - 2 g denne.
Upozornenie: Rozmarín je vnútorne pri vyšších dávkach jedovatý. Rozmarín nie je vhodný pre malé deti do 5 rokov a pre tehotné a kojace ženy. Používa sa preto zvačša externe, vo forme mastí. Pred použitím byliniek si overte ich účinky a neprekračujte odporúčané denné dávky.